- 2 uien
- 2 takjes tijm
- 250g champignons
- 100ml witte wijn
- 250ml kookroom
- 300g pasta
De saus maakt het gerecht, het is een gezegde dat je vaak hoort. Zeker voor pastagerechten is er een overdaad aan kant en klare sauzen te verkrijgen. Het enige dat je hoeft te doen is het kortstondig te verwarmen en klaar is de chef. Maar waarom zou je niet zelf een overheerlijke saus maken? Daarom dit pasta met champignonsaus recept.
Vaste stelregels champignonsaus
Voor iedere saus die je maakt zijn er een aantal vaste stelregels, zo ook voor het recept van de pasta met champignonsaus. Als basis ingrediënten gebruik je altijd een versnippert uitje of sjalotje, met vaak ook een knoflookteentje. Wanneer je de saus voor een pastagerecht maakt is het handig om de saus in een grote pan te bereiden. Aan deze pan kun je later namelijk de pasta toevoegen, zodat deze volledig wordt doordrenkt van de saus.
Eigen groenten
In onderstaande paragraaf zijn een aantal voorbeelden gegeven om de pasta met champignonsaus aan te vullen met een aantal groenten. Welke groenten je gebruikt kun je echter volledig naar je eigen behoefte bepalen. Ook is het mogelijk om kipblokjes toe te voegen. Bedenk hier wel bij dat je ervoor zorgt dat de saus de boventoon moet blijven voeren.
Pasta met champignonsaus Bereidingswijze
- Voor de pasta met champignonsaus begin je uiteraard met de saus. Die moet tenslotte alle aandacht krijgen. Snipper een uitje.
- Zet een grote pan op het vuur met een scheutje olie. Fruit het uitje aan en snijdt ondertussen de champignons in dunne plakjes.
- Voeg alle champignons toe aan de pan en geef ze zo’n drie à vier minuten de tijd om rustig smaak af te geven.
- Voeg al roerend tijm of rozemarijn toe.
- Blus de pan af met witte wijn en laat het een minuut koken.
- Voeg daarna ook de kookroom erbij en breng het geheel op smaak met zout en peper. Roer het geheel een keer goed door en laat de saus op laag vuur tien minuten inkoken.
- Kook de pasta in een pan met veel water volgens de beschrijving op de verpakking.
- Giet vervolgens de pasta af en voeg deze toe aan de pan met de saus.
- Je pasta met champignonsaus is klaar en je kunt opscheppen.
Toevoegingen aan bereidingswijze pasta met champignonsaus
Om er een echt gerecht van te maken kun je nog groenten serveren. Een drietal opties:
- Gebruik de grote pan waarin je de pasta hebt gekookt om broccoli roosjes twee à drie minuten gaar te koken of stomen.
- Bak in een pan blokjes courgette en paprika’s en voeg deze uitgelekt aan de saus toe.
- Voeg in de laatste minuut diepvrieserwten toe aan de grote pan met saus en pasta.