Pizza bestellen?

Bekijk pizzeria's uit de buurt

Pasta

Er zijn wel honderden soorten pasta verkrijgbaar, waardoor een pastamaaltijd ook nooit saai hoeft te worden. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest voorkomende pasta. Daarnaast hebben we ook enkele populaire recepten voor je verzameld die je thuis kunt koken (of natuurlijk kan laten bezorgen door je favoriete Italiaanse restaurant).  

29 verschillende soorten pasta’s

  1. Agnolotti: rechthoekige of maanvormige pakjes, meestal  gevuld met vlees.
  2. Campanelle: klokjes met gekrulde randen (net als ballerine).
  3. Capelli d’angelo: lange, heel dunne slierten (engelenhaar).
  4. Canneloni: grote buizen die gevuld en in de oven gebakken kunnen worden.
  5. Capelletti: kleine, gevulde, hoedvormige pastavormen.
  6. Casarecce: gekrulde repen pasta met uiteinden in S-vorm.
  7. Conchiglie: grote schelpen die eventueel gevuld kunnen worden (conchigliette is de kleinere variant).
  8. Ditali: vingerhoeden of buisjes (ditalini zijn heel klein).
  9. Farfalle: strikjes, ook wel vlinderpasta genoemd (farfalette of farfalinni zijn kleine strikjes).
  10. Fettuccine: lange, platte stroken pasta (ongeveer 5 mm breed).
  11. Fusilli: spiralen of kurkenstrekkers, zowel kort als lang verkrijgbaar (een andere naam is rotini).
  12. Gemelli: gedraaide pastavorm met holle uiteinden.
  13. Gnocchi: geplooide schelpen (ook wel cavatelli genaamd).
  14. Lasagne: rechthoekige of vierkante bladen.
  15. Lasagnette: brede, vlakker stroken met golvende randen (net als reginette).
  16. Linguine: lang, geribbeld en plat (dunner dan fettuccine).
  17. Lumache: slakvormig.
  18. Macaroni: dikke, gladde buisjes.
  19. Orecchiette: klein en oorvormig.
  20. Pappardelle: platte pastarepen van circa 2 cm breed.
  21. Penne: korte, rechte buizen.
  22. Radiatori: lijken op kleine roosters.
  23. Ravioli: kleine of grote, vierkante, ronde of ovalen plakjes (met diverse vulling als vlees, kaas, groenten).
  24. Rigatoni: korte, geribbelde buizen (dikker dan penne).
  25. Spaghetti: lange, dunne slierten (spaghettini zijn nog dunner).
  26. Tagliatelle: lange, platte repen pasta.
  27. Tortelloni: grote, gevulde vierkante pakjes.
  28. Tortellini: kleine, gevulde ringen.
  29. Vermicelli: dunnere versie van spaghetti.

Pasta zelf maken

Pasta maken is leuk, lekker en hoeft niet duur te zijn. “Hoi, hoi we eten straks weer verse pasta”, is tegenwoordig iets dat je bij steeds meer mensen thuis hoort. Vieze handen, gedoe, veel werk? Nee hoor, met een paar simpele tips heb je in een handomdraai het deeg gemaakt. En met hulp van een leeg keukenblad of keukentafel is het rollen van de pasta ook zo gedaan. Toegegeven: het gaat sneller met z’n tweeën, dus schakel een lieve partner, zoon, dochter, oma of vriend in om te draaien. Op internet vind je talloze tips en filmpjes waarin men haarfijn uitleg hoe je met meel, ei, water en een beetje zout en olijfolie een heerlijke pasta maakt. Er zijn ook workshops boordevol tips, handigheden, verschillende meelsoorten (pasta van bloem, harde tarwe, spelt), en advies hoe je enorm kunt besparen op de aanschaf van pastameel van harde tarwe / durum.