- 2 aubergines
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- halve winterpeen
- 1 stengel bleekselderij
- 360g gehakt van soja
- 500ml gezeefde tomaat (passata)
- 250g lasagnebladen
- 2 bollen mozzarella
- 100g geraspte Parmezaanse kaas
Lasagne wordt meestal met een vleessaus gemaakt. Het is echter ook een leuk en lekker idee om een lasagne te maken met mediterrane groenten. Daarom dit lasagne met aubergine recept.
Aubergines grillen
Om de aubergines meer smaak te geven is het goed om deze eerst te grillen voor de lasagne met aubergine in elkaar wordt gezet. De aubergine wordt niet ingevet met olie zoals je wel vaak doet met courgette. Dit komt omdat de aubergine de olie opzuigt als een spons. In het onderstaande gerecht is aubergine de enige zichtbaar aanwezige groente. Het is eenvoudig om naar eigen ingeving ook andere ingrediënten toe te voegen, zoals courgette, champignons of paprika’s.
Snel voorbereiden
Het voordeel van een lasagnegerecht is dat je deze altijd al eerder klaar kunt maken. Krijg je visite, of moet je in de middag nog werken of de kinderen ophalen is het eenvoudig om de lasagne tussen de middag al te bereiden. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is later de ovenschaal de oven in te zetten. Mocht je de lasagne met aubergine tussentijds bewaren in de koelkast zul je het geheel wel iets langer in de oven moeten zetten.
Lasagne met aubergine bereidingswijze
- Snipper een uitje en twee knoflookteentjes. Rasp vervolgens de bleekselderij en de wortel. Vermeng dit in een pan met een laagje boter.
- Zet de grillpan vast op het vuur, zodat deze goed warm is om de aubergines te grillen.
- Voeg na drie minuten het gehakt op basis van soja toe. Wil je van de lasagne met aubergine geen vegetarisch gerecht maken, dan kun je er ook voor kiezen om gewoon gehakt te gebruiken.
- Roer het geheel geregeld door en voeg na wederom drie minuten de gezeefde tomaten, oftewel de passata, toe. Breng het op smaak met zout en peper, waarna het geheel tien minuten zacht mag doorkomen.
- Wil je de lasagne met aubergine zo snel mogelijk kunnen bereiden, dan is het een optie om de lasagnebladen alvast kort voorkoken. Dit duurt ongeveer vijf minuten.
- Snijd de aubergine in plakken en gril de plakken in de grillpan zodat je een fraai grillstreepje krijgt.
- Giet de lasagnebladen af en spoel ze gelijk koud onder de kraan. Zo niet gaan ze aan elkaar vastplakken. Laat ze vervolgens uitlekken op een theedoek.
- Snijd de bol mozzarella in plakjes en alles staat klaar om de lasagne met aubergine op te gaan bouwen.
- Vet de ovenschaal in met wat olijfolie. Verdeel de saus in drie delen om zodadelijk drie lagen op te bouwen. Verspreid het eerste deel van de saus over de bodem, doe daar een laag lasagnebladen overheen. Leg hierboven de helft van de aubergines, een laag mozzarella en wederom een laag saus. Maak hierboven nog één laag met lasagnebladen, aubergines en de saus. Met een laag parmazaanse kaas kun je het geheel afmaken.
- De ovenschaal moet tien minuten op 200 graden in de oven. Daarna is het tijd om de lasagne met aubergine op te scheppen!